logo

Søk

Fikk verktøykasse på PMTO-kurs

– Vi tar kurs i alt, men ikke i den viktigste jobben. Dette kunne vi for noe tid tilbake lese i avisa Fremover (Narvik). Og den viktigste jobben, ja, det er jo å være foreldre.

Småbarnsforeldrene Maria og Marius Kirkerud opplevde det samme som så mange andre; at det ofte kunne oppstå små situasjoner i hverdagen som gjorde både barn og voksne slitne. Helt vanlige hverdagssituasjoner omkring kveldsstell, middagstid og rydding.

Etter å ha hørt om lavterskeltilbudet PMTO (Parent Management Training – Oregon) på et foreldremøte, gikk de to foreldrene i tenkeboksen – og snart var de havnet på kurs.

Ei god verktøykasse

PMTOs verktøykasse. Illustrasjon: Anna Fiske.Til avisa Fremover forteller paret om den gode verktøykassa de fikk til å håndtere situasjoner på en ny måte.

– Man tror jo man kan gi beskjeder, men det er mange måter å gjøre det på, sier Maria Kirkerud, som er lærer på en barneskole. Men at det er noe helt annet i hjemmet med egne barn.

«Verktøykassa» rommer alt fra det å gi tydelige beskjeder, til grensetting, ros og oppmuntring.

– Vi fikk en aha-opplevelse, supplerer ektemannen Marius Kirkerud.

Tar kurs i alt mulig annet

Paret fortalte gjerne sin historie gjennom avisa Fremover, også for å bidra til å avdramatisere dette med å gå på foreldrekurs.

– Mange tror det er flaut å ta kurs i oppdragelse, men vi tar jo kurs i alt annet, så hvorfor ikke også i den viktigste jobben vi gjør?

Maria Kirkerud fortsetter: – Det er mange som er i samme situasjon som oss, en vanlig, gjennomsnittlig familie, som trenger noen råd til hverdagslige historier. Man vet ikke bestandig alt selv.

Bedre samarbeid i familien

Det beste som kom ut av kurset? Bedre samarbeid i familien! Bevissthet omkring en tydelig kommunikasjon med barna.

– Man blir ikke et glansbilde av en familie med PMTO, men hverdagen blir bedre, sier Marius Kirkerud.

Den fire sider lange reportasjen i avisa Fremover rommer også faktarammer om det teoretiske grunnlaget bak foreldrerådgivningen i PMTO, et intervju med Lise Aanes Andersen og Hege Hunstad, PMTO-terapeuter i Narvik kommune, og Lars Ivarsson Elverum, leder i Lærings- og mestringstjenesten.

 

Frida Brembo, Avisa Fremover (26.5.2017). Vi tar kurs i alt, men ikke i den viktigste jobben. Intervju med småbarnsforeldrene Maria og Marius Kirkerud, PMTO-terapeutene Lise Aanes Andersen og Hege Hunstad, samt Lars Ivarsson Elverum (Narvik kommune). 

Illustrasjon: Anna Fiske

Venn tipset!

Din venn har blitt sendt en e-post om denne artikkelen.

NUBU – Nasjonalt utviklingssenter for barn og unge

Essendrops gate 3
Postboks 7053 Majorstuen
0306 Oslo

Tlf: 23 20 58 00
Epost: post@nubu.no

Organisasjonsnummer: 985.638.187.
Elektronisk faktura: Invoice.907386@vismabpo.no

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Nettredaktør: Ida Viksveen Larsen. Ansvarlig redaktør: Kristine Amlund Hagen. ©2022 | Personvern | Tilgjengelighetserklæring