logo

Søk

Marion Forgatch på norgesbesøk

De to siste ukene har PMTO-grunnlegger Marion Forgatch vært på litt av en norgesturné, og holdt foredrag for et engasjert publikum i både region nord, vest og sørøst.

Dr. Marion Forgatch er, sammen med sin ektemann og kollega Gerald Patterson, en av grunnleggerne av Parent Management Training – Oregon (PMTO). I tett samarbeid med Nasjonalt utviklingssenter for barn og unge (tidligere Atferdssenteret) var de to ansvarlige for opplæringen av den første generasjonen av PMTO-terapeuter i Norge, og samtidig for den første implementeringen av PMTO utenfor forskningsmiljøet ved Oregon Social Learning Center. Denne våren er Marion Forgatch på norgesbesøk, og har reist rundt i landet og holdt inspirerende foredrag for terapeuter og andre interesserte, i både Harstad, Bergen og Oslo.

Fra Oregon til verdensomspennende ekspansjon

Under seminarene fikk deltakerne høre Forgatch fortelle historien om PMTO – fra Oregon til verdensomspennende ekspansjon. Etter implementeringen i Norge, er PMTO implementert i flere europeiske land og flere stater i USA. Prinsippene som ligger til grunn for PMTO er også tatt i bruk i andre mer forebyggende intervensjoner. I Norge er PMTO nå implementert i over hundre kommuner, i Bufetat og psykisk helsevern for barn og unge, og mer enn fem hundre PMTO-terapeuter er sertifiserte siden oppstarten.

Presentasjoner av lokalt PMTO-arbeid i regionene

Det var ikke bare Marion Forgatch som foreleste under seminarene. Også lokale TIBIR- og PMTO-utøvere bidro med innlegg, slik at gode erfaringer fra Norge kunne formidles tilbake til Oregon.

I Harstad kunne rådmann Henry Andersen ønske velkommen til femti deltakere fra region nord. I tillegg til Forgatchs innlegg bidro også fagdirektør ved NUBU, Elisabeth Askeland, og PMTO-koordinator i region nord, Elin Thue Berg, med erfaringer fra implementeringsarbeidet i Norge og i regionen. I tillegg fortalte implementeringsansvarlig for TIBIR i Harstad, Marion Børgesdatter, sammen med PALS-mentorene Kjersti Normann og Eirin Martinussen, om Harstad kommunes PMTO- og TIBIR-arbeid.
– Dette ble en dag som ga motivasjon og inspirasjon, sa Kristin Richardsen, regionkonsulent for PMTO Bufetat i region nord. 

Over til Bergen

I Bergen ble seminaret arrangert den 9. mai, i samarbeid med RKBU Vest. Seniorforsker Reidar Jakobsen fra RKBU ønsket velkommen, sammen med universitetslektor Roar Solholm fra Universitetet i Bergen. I tillegg til innlegg fra Marion Forgatch og Elisabeth Askeland, bidro regionkoordinator for PMTO i region vest, Jorid Bjørkås, samt Anne Line Hordvik, Tove Skåren og Vibeke Wathne fra Bufetat. Vi fikk også høre erfaringer fra TIBIR- og PMTO-arbeid i både Voss og Bergen, ved Ingunn Vethe og Odny Marie Kolle fra Voss kommune, og Grethe Stemre fra Bergen kommune. 

11. mai kunne NUBUs direktør Terje Christiansen ønske velkommen til det siste seminaret i rekken, i NUBUs lokaler i Oslo. Over nitti frammøtte fra region øst og sør fikk høre historien om PMTO, både fra Marion Forgatch og Elisabeth Askeland. Regionkoordinatorer for PMTO i region øst, Begoña Gomez og Sissel Torsvik, samt regionkonsulent Siril C. Aschjem, fortalte om arbeidet i region øst. I tillegg presenterte TIBIR-koordinatorene Nina Dalby og Beate Elvebakk gode eksempler og erfaringer med TIBIR i Lørenskog.

 

 

 


 

 

Venn tipset!

Din venn har blitt sendt en e-post om denne artikkelen.

NUBU – Nasjonalt utviklingssenter for barn og unge

Essendrops gate 3
Postboks 7053 Majorstuen
0306 Oslo

Tlf: 23 20 58 00
Epost: post@nubu.no

Organisasjonsnummer: 985.638.187.
Elektronisk faktura: Invoice.907386@vismabpo.no

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Nettredaktør: Ida Viksveen Larsen. Ansvarlig redaktør: Kristine Amlund Hagen. ©2022 | Personvern | Tilgjengelighetserklæring