logo

Søk

– Positiv betydning for familier med FFT

Det nye FFT-teamet (Funksjonell familieterapi) i Drammen var på plass i april. Nå er det et halvt år siden oppstart. Hvordan har det gått?

– Det er veldig artig og energigivende å jobbe med FFT, sier Helene Wahl.

Hun er leder for FFT-teamet som jobber etter metoden på familievernkontoret i Drammen. Det er særlig det første møtet med familien hvor fokuset er på de positive tingene, som Wahl trekker fram særskilt positivt med metoden. Ved å skape håp, gir det familiene lyst til å jobbe med de vanskelige tingene.

– Jeg har jobbet i familievernet før, og har sett at ungdomsfamilier hvor det er konflikter og bekymring ikke alltid får den hjelpen de trenger. Det er tydelig at vi gjennom FFT dekker et behov for familier som kan oversees. Det har stor positiv betydning for familiene, utdyper Wahl. Engasjert team: FFT-teamet i Drammen synes det er spennende å jobbe etter FFT-modellen sammen med familiene. Fra venstre: Dagfinn Mørkrid Thøgersen, NUBU, Benjamin Mathias Silseth, Marlene Johre, Helene Wahl, Beate Cecilie Holm, og Anne Lothe Brunstad, NUBU. Foto: Kristin Horn Talgø.

Tilgjengelige

Familiene som henvender seg til FFT-teamet i Drammen trenger ikke henvisning, men kan ta direkte kontakt selv. Teamet merker at det har betydning for pågangen. Det er lettere for familiene å ta kontakt når de ikke trenger å gå via barnevernet. 

De har også kapasitet til å være tilgjengelig for familiene, noe som gjør at de raskt kommer i gang.

–  Vi er tilgjengelig på telefon, og kan kontaktes mellom timer. De kan ringe oss den ene dagen, og være i gang med FFT uka etter. Jeg snakket med noen på en skole jeg samarbeider med som nesten lurte på hvordan det var mulig å komme i gang så raskt, smiler Marlene Johre.

Tidsramme

FFT-terapeutene jobber intensivt med familien over en periode på tre til seks måneder. Det kan være utfordrende å arbeide etter et så fast tidsskjema, men også en fordel.

– Jeg synes det er fint at vi jobber intensivt med familiene i løpet av de månedene. Vi gjør alt vi kan innenfor den tiden, og hjelper dem å få bedre samspill i familiene slik at de kan fungere bedre selv etterpå. Vi hjelper dem på riktig vei, fortsetter Johre.

Utfordringen med den begrensede perioden er å holde seg til de momentene som skal jobbes med.

– Det kan dukke opp nye ting, nye sårbarheter hos familiemedlemmer man ønsker å gå inn i, men så må vi samtidig holde oss til de viktigste forholdene som familien trenger å jobbe med som helhet, forteller Beate Cecilie Holm.

– Men det er også det fine med FFT. At vi kan gå fra å jobbe med de individuelle sårbarhetene, og over til de relasjonelle styrkene, påpeker Benjamin Mathias Silseth.

Engasjert team

Det tar tid å lære seg en ny metode som FFT, og å legge om gamle arbeidsvaner. Nettopp derfor får teamet jevnlig veiledning og oppfølging av Dagfinn Mørkrid Thøgersen og Anne Lothe Brunstad fra NUBU.

– De er et veldig engasjert og positivt team som viser god utvikling, opplever Brunstad.

– FFT-teamet i Drammen har nå jobbet seg gjennom de første behandlingsforløpene og terapeutene jobber iherdig med å hjelpe familiene gjennom FFT-modellen. Vi har hatt et veldig godt samarbeid med Bufdir og Bufetat Region Sør i etableringen av teamet. Sammen har vi kunnet støtte dette teamet i å lære og hjelpe en målgruppe det kan være utfordrende å jobbe med, avslutter Mørkrid Thøgersen.

Her kan du lese mer om behandlingsmetoden FFT.

Ønsker du kontakt med familievernkontoret Drammen-Kongsberg, finner du kontaktinformasjon her

Det er også mulighet for å få henvisning til FFT via det kommunale barnevernet. Ønsker du å vite hvilke andre steder som tilbyr FFT i Norge, finner du oversikten her

Venn tipset!

Din venn har blitt sendt en e-post om denne artikkelen.

NUBU – Nasjonalt utviklingssenter for barn og unge

Essendrops gate 3
Postboks 7053 Majorstuen
0306 Oslo

Tlf: 23 20 58 00
Epost: post@nubu.no

Organisasjonsnummer: 985.638.187.
Elektronisk faktura: Invoice.907386@vismabpo.no

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Nettredaktør: Ida Viksveen Larsen. Ansvarlig redaktør: Kristine Amlund Hagen. ©2022 | Personvern | Tilgjengelighetserklæring