«Bufetat–TIBIR-prosjektet» var et samarbeidsprosjekt mellom Bufetat, region øst og Nasjonalt utviklingssenter for barn og unge – NUBU (tidligere Atferdssenteret). Prosjektet startet i 2012 etter initiativ fra regionskontoret i Bufetat øst, og ble avsluttet i desember 2016.
Bakgrunn
TIBIR er et program for forebygging og behandling av atferdsvansker hos barn i alderen 3–12 år, tilpasset det kommunale tjenestenivået. Målet med TIBIR er å avhjelpe atferdsproblemer på et tidlig tidspunkt og bidra til å utvikle et positivt samspill i familien. Den består av seks intervensjoner som retter seg mot foreldre, ansatte i barnehage/skole og barnet selv. TIBIR bygger på de samme prinsippene som PMTO (Parent Management Training – Oregon).
NUBU er faglig og administrativt ansvarlig for PMTO og TIBIR. Implementering av programmene i kommunene organiseres regionalt. To regionskoordinatorer (ansatt ved NUBU) og to regionskonsulenter (administrativt ansatt i Bufetat) har ansvaret for implementeringen i Region Øst.
Bufetat tok i 2011 initiativ til å starte et samarbeidsprosjekt med NUBU for å muliggjøre implementeringen av TIBIR i større skala.
Målet
Målene med prosjektet var følgende:
-
Muliggjøre spredning av TIBIR til flere kommuner.
-
Bedre utvalgte kommuners kompetanse og tilbud til familier med barn i risiko for å utvikle atferdsproblemer, og til familier med barn som har utviklet atferdsvansker.
-
Gi Bufetat en klarere 2. linjefunksjon når det gjelder PMTO-arbeidet. Bufetats rolle som rådgiver/veileder i kommuner skulle styrkes, samtidig som man beholdt et spesielt ansvar for de mest alvorlige sakene. Ved å gi opplæring og veiledning til kommunalt ansatte, kunne man forvente færre henvisinger til Bufetat, slik at mer tid på sikt kunne brukes på videre kompetanseheving i kommunene.
-
Være pilot for hvordan implementeringen av TIBIR kunne organiseres og gjennomføres i samarbeid med Bufetat, med tanke på fremtidig videre spredning i Region Øst og eventuelt andre regioner.
Samlet sett anses prosjektet som vellykket. Evalueringen viser at den brede innsatsen på tvers av de involverte instansene, har gitt en betraktelig økning i antall TIBIR-kommuner i regionen. Tiltakene rapporteres å være både virksomme og lett tilgjengelige for familiene, noe som tyder på at implementeringen er gjort med god kvalitet og at kommunene har klart å nyttiggjøre seg den nye kompetansen.